Back

Το θυμόμαστε...

Για πολλές και σημαντικές στιγμές για την ιστορία του ποδοσφαίρου, προεξέχοντος του «μαύρου» αυτογκόλ του Αντρές Εσκομπάρ. Η Κολομβία είχε πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με όνειρα και φιλοδοξίες για κατάκτηση, όμως δεν κατάφερε να περάσει ούτε τη φάση των ομίλων. Τη δεύτερη αγωνιστική οι Καφετέρος αντιμετώπισαν τους οικοδεσπότες Αμερικανούς μετά την ήττα τους με 3-1 από τη Ρουμανία, ήθελαν νίκη για να μείνουν στο «κυνήγι» της πρόκρισης, όμως έχασαν με 2-1 με τραγική φιγούρα τον αρχηγό των Κολομβιανών, Αντρές Εσκομπάρ, ο οποίος είχε αυτογκόλ. Δέκα ημέρες αργότερα στο διαβόητο για τα καρτέλ ναρκωτικών, Μεντεγίν, ο 27χρονος τότε αμυντικός δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα οπαδών και ένας εξ αυτών τον σκότωσε. Τον πυροβόλησε έξι φορές και σε κάθε μία από αυτές φώναζε... «γκολ». Εκτός από την τραγωδία του Εσκομπάρ. Το Μουντιάλ αυτό έχει μείνει ως το τελευταίο του σπουδαίου, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. To «last dance» του «Pibe de Oro» με την Αργεντινή τελείωσε άδοξα μετά το δεύτερο παιχνίδι του ομίλου κόντρα στη Νιγηρία, όταν βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη ουσία Εφεδρίνη. Ο «έκπτωτος άγγελος» αποκλείστηκε από το Μουντιάλ και τον έδιωξαν από τη χώρα. Εμείς θα το θυμόμαστε ως το πρώτο που συμμετείχε η Εθνική. Η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια είχε τρεις ήττες στον όμιλο από Αργεντινή, Νιγηρία και Βουλγαρία, δέχτηκε δέκα γκολ και δεν σκόραρε κανένα.

Ποιος το κατέκτησε

Η Βραζιλία 24 χρόνια μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ στο Μεξικό στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου το 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες για τέταρτη φορά στην σπουδαία ιστορία της. H Σελεσάο με ηγέτη τον Ρομάριο τερμάτισε πρώτη και αήττητη στο 2ο όμιλο, στον οποίο ήταν με τη Σουηδία, τη Ρωσία και το Καμερούν, στους «16» νίκησε με 1-0 τους οικοδεσπότες Αμερικάνους με 1-0, στα προημιτελικά σε ένα... πρόωρο τελικό επικράτησε με 3-2 της Ολλανδίας, στα ημιτελικά συνάντησε και πάλι τη Σουηδία, όμως αυτή τη φορά τη νίκησε με 1-0 (1-1 στον όμιλο). Στον μεγάλο τελικό στο Rose Bowl της Πασαντίνα, στην Καλιφόρνια οι Βραζιλιάνοι έδωσαν αμφίρροπη μάχη με την Ιταλία του Αρίγκο Σάκι. Ήταν ο πρώτος τελικός στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, όπου μία ομάδα κέρδισε το τρόπαιο στα πέναλτι (3-2) και μάλιστα χωρίς να έχει σκοράρει στην κανονική διάρκεια και στην παράταση. Στη «ρώσικη ρουλέτα» για την ομάδα του Αλμπέρτο Παρέιρα ευστόχησαν οι Ρομάριο, Μπράνκο και Ντούνγκα και αστόχησε ο Μάρσιο Σάντος, ενώ για τη Σκουάντρα Αντζούρα βρήκαν δίχτυα οι Αλμπερτίνι, Εβάνι και μοιραίοι ήταν οι Μασάρο, Μπατζιο.

Ποιοι παίκτες έλαμψαν

Αδιαμφισβήτητα ήταν το Μουντιάλ του Ρομάριο. Ο Βραζιλιάνος πρωταθλητής Ισπανίας με τη Μπαρτσελόνα εκείνη τη σεζόν προερχόταν από μια χρονιά με 30 γκολ και με την ίδια φόρα συνέχισε και στις ΗΠΑ. Σκόραρε στα τρία ματς του ομίλου, στους «8» κόντρα στην Ολλανδία, στα ημιτελικά ενάντια στη Σουηδία και στον τελικό ευστόχησε στο πέναλτι του. Φυσικά ο Ρομάριο δεν ήταν ο μόνος που ξεχώρισε για τη Βραζιλία. Ο κεντρικός αμυντικός Μάρσιο Σάντος ήταν φανταστικός και συνέβαλε στα πέντε «clean sheets» της Σελεσάο στο τουρνουά. «Καρδιά» του άξονα της ομαδας του Παρέιρα ήταν ο μέσος Ντούνγκα. Για τη φιναλίστ Ιταλία «δέσποζε» ο ηγέτης Πάολο Μαλντίνι, ενώ παρά το χαμένο του πέναλτι έκανε καλό τουρνουά και ο Ρομπέρτο Μπάτζιο. Για την εξαιρετική Σουηδία που έφτασε στα ημιτελικά και κέρδισε την τρίτη θέση ξεχώριζε το επιθετικό δίδυμο του Τόμας Μπρόλιν με τον Μάρτιν Νταλίν.