Γιατί στα γήπεδα της Σουηδίας συστήθηκε στο ευρύ κοινό ο Βασιλιάς του ποδοσφαίρου. Ο 17χρονος, τότε, Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, κατά κόσμον Πελέ, έγραψε τις πρώτες ιστορίες του ξακουστού μύθου του στην παγκόσμια σκηνή, οδηγώντας για πρώτη φορά τη χώρα του στη Γη της Επαγγελίας. Ακόμα και σήμερα, κανείς δεν έχει σκοράρει σε μικρότερη ηλικία από τον τεράστιο Πελέ, ο οποίος είχε συμπαραστάτη τον «μάγο», Γκαρίντσα. Αυτό ήταν το πρώτο Μουντιάλ στο οποίο συμμετείχαν όλα τα τότε εγγεγραμμένα μέλη της FIFA στην προκριματική διαδικασία και μοναδικό ως σήμερα που διεξήχθη επί σκανδιναβικού εδάφους. Απόφαση που τότε είχε διχάσει την κοινή γνώμη, λόγω της περιορισμένης βάσει πληθυσμού και αγοράς, Σουηδίας.
Ποιος το κατέκτησε
Η Βραζιλία του Βισέντε Φεόλα, με παικταράδες όπως οι Ντιντί, Μάριο Ζαγκάλο, Ζοσέ Αλταφίνι, Βαβά, Τζάλμα Σάντος και οι Πελέ-Γκαρίντσα. Αυτό που έχασε μέσα στο σπίτι της το 1950, το κέρδισε εν τέλει στη Σόλνα, φιλοδωρώντας τη διοργανώτρια Σουηδία με πέντε γκολ (5-2). Τα δύο εξ αυτών από τον Πελέ (55', 90'). Η Σελεσάο προκρίθηκε ως πρώτη στον όμιλό της μαζί με τη Σοβιετική Ένωση, αφήνοντας εκτός Αγγλία και Αυστρία και εν συνεχεία αποκλείοντας δύσκολα την Ουαλία (1-0) κι εμφατικά τη Γαλλία στα ημιτελικά, με το ίδιο σκορ όπως και στον τελικό. Έτσι, η παρέα του teenager Πελέ πέρασε μια για πάντα στην αιωνιότητα και για πρώτη και μοναδική φορά ως σήμερα, μια μη ευρωπαϊκή χώρα κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ποιοι παίκτες έλαμψαν
Το «μαύρο διαμάντι» ονόματι Πελέ, πιο εκθαμβωτικά από κάθε άλλον. Το μοναδικό του στυλ και τα περίοπτα γκολ που σημείωσε τον ανήγαγαν με το... καλησπέρα σε ένα φαινόμενο δίχως προηγούμενο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Στα έξι γκολ σταμάτησε το κοντέρ του, ένα περισσότερο από τον άξιο συμπαραστάτη του στο σκοράρισμα, Βαβά. Η κορυφή των σκόρερ, πάντως, κατοχυρώθηκε από τον Γάλλο, Ζιστ Φοντέν, ο οποίος έχει θέσει μια ακατάρριπτη επίδοση, με 13 γκολ σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Σπουδαίο τουρνουά πραγματοποίησαν και οι Σουηδοί θρύλοι του Campionato, Νιλς Λίντχολμ (Μίλαν), Κουρτ Χάμριν (Φιορεντίνα). Το Μουντιάλ αποτέλεσε και το... εισιτήριο του Ρεϊμόντ Κοπά για τη Χρυσή Μπάλα που κέρδισε το 1958, την πρώτη της καριέρας του μετά από δύο σερί τρίτες θέσεις στην ψηφοφορία. Από το όνομά του «βαφτίστηκε» και το νέο βραβείο που δίνει το France Football στον κορυφαίο παίκτη κάτω των 21 ετών.