Φενερμπαχτσέ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΈΣ ΣΕ F4: 5

2015, 2016, 2017, 2018, 2019

ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ: 1

2017

Η περσινή χρονιά ήταν άκρως τρελή κι απρόσμενη καθώς στην αφετηρία της η Fenerbahce έδειξε τρομερά ευάλωτη για να ακολουθήσει ένα σερί 12 νικών σε 13 αγώνες που την οδήγησε στα Playoffs της Euroleague. Ωστόσο, το απογοητευτικό φινάλε στο τουρκικό Πρωτάθλημα με τις βαριές ήττες στους τελικούς οδήγησαν σε ριζοσπαστικές αλλαγές με την πρόσληψη του Sasha Djordjevic στην τεχνική ηγεσία και επτά μεταγραφές. Ο βασικός κορμός διατηρήθηκε καθώς De Colo, Guduric, Vesely, Pierre, Barthel, Mahmutoglu, Biberovic, Duverioglu. H διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι η Fenerbahce απέφυγε τα αγωνιστικά στοιχήματα αλλά απέκτησε παίκτες που γνωρίζουν τη διοργάνωση αλλά και διακρίθηκαν πέρυσι όπως οι Pierria Henry, Achile Polonara, Devin Booker. Ο Marial Shayok στοιχειοθετεί ενδιαφέρουσα περίπτωση καθώς έκανε εξαιρετική σεζόν στη Bursaspor. Παράλληλα, είναι φανερή η προσπάθεια δημιουργίας τουρκικού κορμού με τις προσθήκες των Birsen, Hazer, Akpinar.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΉΜΑΤΑ

Αν και η αλλαγή προπονητή συνήθως επιφέρει διαφοροποιήσεις σε ζητήματα τακτικής, λογικά η Fenerbahce δεν θα χρειαστεί να κινηθεί σε… αχαρτογράφητα νερά γιατί διατήρησε τον βασικό κορμό της και κατ’ επέκταση την αγωνιστική ταυτότητά της. Στο ρόστερ της υπάρχουν παίκτες οι οποίοι είχαν οδηγήσει την τουρκική ομάδα σε διαδοχικά Final Four και στην κατάκτηση του τίτλου

ΜΕΙΟΝΕΚΤΉΜΑΤΑ

Ο κορμός διατηρήθηκε αλλά οι παίκτες που αποκτήθηκαν προορίζεται να έχουν βασικό ρόλο. Pierria Henry, Achile Polonara και Melvin Booker έπαιζαν διαφορετικό στιλ μπάσκετ σε σχέση με αυτό που εφαρμόζει η Fenerbahce, οπότε το διάστημα που θα χρειαστούν για την προσαρμογή σε ομάδα που πρέπει να βρεθεί στο Final Four αποτελεί ερωτηματικό.

Ηγέτης

Ο Nando De Colo διατηρεί αυτόν τον τίτλο η δική του παραγωγή αλλά και δημιουργία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της Fenerbahce. Επιστρέφοντας από τραυματισμό, πέρυσι είχε 15.8 πόντους και 3.9 ασίστ κατά μέσο όρο, η αλήθεια είναι ότι «κουβάλησε» την ομάδα του αλλά δεν είχε την υποστήριξη που ενδεχομένως θα περίμενε.

Σταθερή αξία

Οι μέρες αναγέννησης, στη διάρκεια της περασμένης σεζόν, ήρθαν με την επιστροφή του Marko Guduric στη Fenerbahce. Τότε γράφτηκε το εντυπωσιακό σερί και ο Σέρβος είχε τεράστιο μερίδιο γιατί εξελίχθηκε σε συνδετικός κρίκος μεταξύ περιφέρειας και φροντ λάιν. Ως ένα βαθμό ήταν ένας δεύτερος πλέι μέικερ. Τελείωσε τη σεζόν με 12.2 πόντους και 41.7% στο μακρινό σουτ.

Βαρόμετρο

Ο Γιαν Βέσελι. Όταν ο Τσέχος είναι καλά, έχει ρυθμό και αξιοποιεί τις πάσες που παίρνει στην επίθεση, αυτομάτως αλλάζει όλη η λειτουργία της Fenerbahce καθώς στην άμυνα είναι σταθερή αξία. Αυτό αποδείχθηκε και πέρυσι καθώς στη διάρκεια του σερί της ομάδας του είχε 15.5 πόντους κατά μέσο όρο.

Στόχος

Οι επενδύσεις έγιναν με σκοπό την επιστροφή της Fenerbahce στο Final Four.

Πρόβλεψη

Αντικειμενικά, έχει γεμάτο και μπαρουτοκαπνισμένο ρόστερ αλλά η πρόκριση στο Final Four δεν είναι εύκολη υπόθεση. Playoffs θα είναι…

Ρόστερ

# Player Pos. H.
1 BIRSEN, METECAN F 2.05
2 HAZER, SEHMUS G 1.93
3 SHAYOK, MARIAL G 1.96
5 AKPINAR, ISMET G 1.93
10 MAHMUTOGLU, MELIH G 1.91
13 BIBEROVIC, TARIK F 2.01
19 DE COLO, NANDO G 1.96
20 HENRY, PIERRIA G 1.93
21 PIERRE, DYSHAWN F 1.98
22 BARTHEL, DANILO F 2.08
23 GUDURIC, MARKO G 1.96
24 VESELY, JAN C 2.13
31 BOOKER, DEVIN C 2.05
33 POLONARA, ACHILLE C 2.02
44 DUVERIOGLU, AHMET C 2.09