Αναντολού Εφές

ΣΥΜΜΕΤΟΧΈΣ ΣΕ F4: 4

2000, 2001, 2019, 2021

ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ: 1

2021

Η περσινή χρονιά είχε ιστορικό χαρακτήρα για την Anadolu Efes με την κατάκτηση της Euroleague, ευνόητη ήταν και η απόφαση διατήρησης των παικτών που την οδήγησαν στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Παρά τις δυσκολίες που συνάντησε και της ζήτησης που είχαν στην αγορά παίκτες όπως οι Vasilije Micic, Shane Larkin, στην τουρκική ομάδα πιστώνεται η παραμονή τους στην ομάδα. Στην πραγματικότητα, το ρόστερ της δεν παρουσιάζει καμία διαφορά σε σχέση με αυτό που την οδήγησε στην κατάκτηση της Euroleague, πλην του Sertac Sanli ο οποίος προτίμησε την Euroleague. Ο Τούρκος σέντερ έδωσε πολλά στην Efes, προσθέτοντας όμως κι έναν χρόνο στις πλάτες του. Αντικαταστάθηκε από τον περσινό MVP της Adriatic League, τον Filip Petrusev. Ο 21χρονος σέντερ (2.11μ.) είχε 23.7 πόντους και 7.6 ριμπάουντ με τη φανέλα της Mega Bemax και φυσικά στοιχειοθετεί ένα ισχυρό project για την τουρκική ομάδα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΉΜΑΤΑ

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ομάδων της Euroleague η Efes είναι έτοιμη από… χθες για τον απλούστατο λόγο της διατήρησης όλων των παικτών. Δεδομένα θα στηριχθεί στην τρομερή επικοινωνία των Micic, Larkin, Simon, Beaubois στην περιφέρεια οι οποίοι έχουν τον τρόπο να δίνουν μπάλες στους ψηλούς (Singleton, Dunston, Pleiss) μέσα από την εξαιρετική εκτέλεση των pick n’ roll.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΉΜΑΤΑ

Δύσκολο να βρεθούν καθώς πρόκειται για πληρέστατη ομάδα σε όλες τις θέσεις. Πέρυσι αντιμετώπισε προβλήματα στη ρακέτα, λόγω και των τραυματισμών, αλλά τα έκρυψε ο Sanli. Ο Petrusev είναι τρομερό project αλλά θα είναι η παρθενική παρουσία του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση κι ενδέχεται να χρειαστεί χρόνο προσαρμογής.

Ηγέτης

Όλοι θεωρούσαν ότι αυτός ο τίτλος άνηκε στον Shane Larkin αλλά και την περασμένη αγωνιστική περίοδο επιβεβαιώθηκε ότι το «κλειδί» της Efes είναι ο Vasilije Micic. Ο Σέρβος είναι ο ιθύνων νους της τουρκικής ομάδας, γενικώς κάνει τα πάντα στο παρκέ. Στο περσινό Final Four είχε 25 πόντους κατά μέσο όρο. Γενικώς είναι ο πιο δημιουργικός παίκτης, αυτός που δίνει ρυθμό στην ομάδα αλλά και τρομερή εκτέλεση στο transition παιχνίδι.

Σταθερή αξία

Εδώ «μπαίνει» το όνομα του Shane Larkin. Ενδεχομένως να μην περίμενε ούτε ο ίδιος ότι θα εξελίσσονταν σε μόνιμο κάτοικο Τουρκίας, αλλά το απολαμβάνει. Είναι από τους παίκτες-βαρόμετρα της Efes καθώς οι άμυνες προσαρμόζονται επάνω του για να ελέγξουν την επιθετικότητά του. Πρόσθεσε τελικές πάσες στα νούμερά του και πέρυσι είχε 15.1 πόντους κατά μέσο όρο,

Βαρόμετρο

Η Efes μπορεί να απορροφήσει την απουσία οποιοδήποτε παίκτη καθώς στην τελευταία τριετία χρειάστηκε να παίξει δίχως και τον Micic και τον Larkin. Είναι ομάδα που εξαρτάται καθαρά από την περιφερειακή γραμμή της και πάντα χρειάζεται να ορθώσουν αναστήματα οι Beaubois, Simon, τις στιγμές που οι άμυνες προσαρμόζονται πάνω στους δύο πρώτους.

Στόχος

Η διατήρηση των κεκτημένων με την παραμονή στην κορυφή της Euroleague. Θα πρέπει όμως να ξεκινήσει με την πρόκριση στο Final Four.

Πρόβλεψη

Εφόσον έχει υγεία, η Efes θα είναι στο επόμενο Final Four.

Ρόστερ

# Player Pos. H.
0 LARKIN, SHANE G 1.82
1 BEAUBOIS, RODRIGUE G 1.90
2 SINGLETON, CHRIS F 2.06
3 SAYBIR, YIGITCAN F 2.03
4 BALBAY, DOGUS G 1.85
8 GECIM, TOLGA F 2.06
11 GAZI, ERTEN G 1.90
18 MOERMAN, ADRIEN F 2.02
19 TUNCER, BUGRAHAN G 1.93
21 PLEISS, TIBOR C 2.21
22 MICIC, VASILIJE G 1.96
23 ANDERSON, JAMES F 1.98
33 PETRUSEV, FILIP C 2.11
42 DUNSTON, BRYANT C 2.03
44 SIMON, KRUNOSLAV G 1.97